Mikulovská vína

Co jsou to mikulovská vína?

Jak přesně charakterizovat víno z Mikulova, resp. z Mikulovské vinařské podoblasti a jaké vlastně je, jak se projevuje, a které máme pít? Toto jsou časté a správné dotazy většiny návštěvníků, degustátorů a milovníků vína.

Faktem je, že Mikulovské víno patří k jedněm z nejstarších na našem území a podle některých zdrojů je právě Mikulov a jeho okolí místem kde vinařství v České republice a na Moravě vůbec začalo!

V současnosti se v Mikulovské vinařské podoblasti pěstuje přibližně 4 400 hektarů vinic a z víc jak 70% jde o bílé odrůdy, které zde mají dlouholetou tradici.

5 nejpěstovanějších odrůd

Ryzlink vlašský 587,6ha
Veltlínské zelené 388,7ha
Ryzlink rýnský 343ha
Sauvignon 304,9 ha
Müller Thurgau 289,6 ha

Podstatou pěstování bílých odrůd jsou zdejší přirozené pěstitelské podmínky (ve zkratce půda + klima), ale výrazný vliv má i místní tradice, historie a kultura, které je i ve vinařském oboru hodně ovlivněna „germánským elementem“ – odrůdy jako jsou Ryzlink vlašský a Rýnský, Veltlínské zelené, Muller Thurgau.

Jako CHLADNÁ vinařská oblast s VNITROZEMSKÝM klimatem a vinohradnickými oblastmi podél 48. rovnoběžky máme vynikající podmínky k produkci právě bílých vín. Tedy podobně jako naši kolegové z ostatních vinařských států a regionů Střední Evropy.

Kromě toho máme my Mikulovští výrazné lokální specifikum a dá se bez nadsázky říct naprosto unikátní specialitu v podobě vápencového „mini-pohoří“ Pálava, která naše vína dotváří a dává jim jejich jedinečný charakter!

Právě proto od nás očekávejte následující charaktery vín:

Aroma vína: Od lehkého až po výrazný a parfémový převážně ovocný a květinový projev a aroma. Většinou domácí peckové a jádrové ovoce, v teplejších a výraznějších ročnících, kdy hrozny přezrávají, až tropické ovoce. U vín zrajících v barrique sudech pak projev sladkého koření, másla, medu atd..

Tělo vína a alkohol: Převážně lehká až středně plná bílá vína s alkoholem od 11,5-13%, v teplejších a sušších ročnících s vyšším alkoholem, tělnatá až opulentní od 13-15%

Zbytkový cukr: Spíš suchá a polosuchá bílá vína, ale polosladká a sladká také nejsou výjimkou a v „tropičtějších“ ročnících jsou dokonce častějšími.

Kyselina: Svěží a pevná kyselina s ovocným a citrusovým projevem a křupavou + lehce minerální dochutí. Při správném vyvážení se zbytkovým cukrem jde o opravdu typická Mikulovská vína. V chladnějších ročnících může u suchých vín působit vyšší kyselina „zeleným“ a až agresivním dojmem, nicméně ležením tento projev odchází a u vín ze špičkových lokalit/vinic jde o opravdové „vinařské poklady“.

Samozřejmě že tímto ZJEDNODUŠENÝM popisem a senzorickou charakteristikou ani zdaleka neopisujeme všechna vína, která se v Mikulovské vinařské podoblasti každoročně vyrobí. Nicméně TOTO je typický projev a charakteristika našich vín, a pokud máte opravdu zájem naše vína poznávat, vnímat a následně je pochopit a být schopní je rozpoznat v záplavě všech vín z celého světa, tak právě takto se chovající vína musíte u nás degustovat a pít!